Alles over krulandijvie ofwel frisée

Wat is nou eigenlijk krulandijvie en is dat hetzelfde als frisée? Frisée is hetzelfde als krulandijvie. Als je dacht dat er maar 1 soort andijvie bestaat dan heb je het mooi mis! Er bestaan vele soorten die je op verschillende moment kunt planten in je tuin of in een kasje. De belangrijkste soorten krulandijvie zijn: Belangrijke rassen van krulandijvie zijn: President (Wallonne genoemd in Frankrijk) en verder in Frankrijk De Meaux, D’hiver de Provence, Très fine maraîchèr. Bron: wikipedia

Andijvie, en dus ook krulandijvie, is een bladgewas en familie van de witlof en de cichorei. De ietwat bittere smaak van bijvoorbeeld witlof proef je ook terug in krulandijvie.

Bekijk deze pagina snel mobiel via amp

krulandijvie-frisee

Andijvie voor de stamppot en krulbladige andijvie

Je kunt andijvie indelen in 2 soorten:

  1. Heelbladige andijvie. Dit is de soort die je in de supermarkt veel ziet liggen. Deze soort gebruik je meestal voor rauwe andijviestamppot en andijviesalade
  2. Krulbladige andijvie. Deze soort noemt men ook wel frisée. De smaak is wat sterker dan de standaard andijvie en hij smaakt nog ietsje bitterder. Deze soort is met zijn vrolijk krullende bladeren ook erg geschikt voor salades. Het hart van de krop is geel en de buitenste bladeren zijn groen.

Welke soort andijvie is minder bitter?

Het antwoord is de heelbladige andijvie (Cichorium endivia var. Latifolium). De krulbladige versie smaakt veel bitterder. Wat lekkerder is? Tsja, dat ligt er maar net aan. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur.

krulandijvie minder bitter maken

Je kunt krulandijvie (en ook de “gewone” andijvie) minder bitter maken als je hem zelf kweekt. Je kunt gebruik maken verschillende bleekmethodes: Als de plant al flink gegroeid is kun je alle bladeren bij elkaar binden met een elastiekje. De bladeren aan de binnenkant krijgen dan geen zonlicht meer. Je kunt ook een omgekeerde plastic bloempot gebruiken. Wel doen als de andijvie goed droog is, anders gaan de bladeren snel rotten. Door het bleken van de andijvie zal de smaak minder  bitter zijn en heerlijk mals zijn. Een nadeel van het bleken van andijvie is wel dat er daardoor minder vitamine C in zit.

Hoe lang is krulandijvie houdbaar?

Je kunt deze andijvie het beste meteen opeten. In een open plastic zak met aanhangend water kun je krulandijvie 2 dagen bewaren in de koelkast.

Wanneer is (krul)andijvie te koop in Nederland?

Eigenlijk het hele jaar door wel. De beste periode is van maart t/m oktober. Andijvie kun je prima in kassen kweken. Daarom is het bijna het hele jaar beschikbaar.

Zelf andijvie kweken

Als je geen kas hebt kun je je het beste aan de najaarsteelt wagen. Voor meer informatie verwijs ik je naar Diana’s mooie moestuin. Daar staat trouwens ook een mooie foto van doorgeschoten andijvie. Die kan de maat krijgen van een kleine kerstboom! Absoluut een leuke site als je gek bent op moestuintjes. Boordevol handige tips en trucs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.